Neler yeni
  • ☼ FLaTCaST ELELE'YE FACEBOOK , RESMİM.NET , HIZLIRESİM.COM , TİNYPİC.COM , PİC-UPLOAD.DE , DİRECTUPLOAD.NET aracılığı ile resim, gif vb. görseller kesinlikle eklenmemesi önemle rica olunur. Eklendiği an görevli arkadaşlar tarafından silinecektir!!! ☼

PARGALI

FCTS Üye
Katılım
4 Mar 2014
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Doğum Sonrası Depresyon, anne olmak her kadının hayallerini süsleyen mutluluk verici bir olaydır. Fakat annenin yaşam tarzı, iş hayatı gebelik döneminde ve sonrasında stresli anlar yaşamasına neden olabilir. Çoğu kadın anne olduktan sonra kendini eskisinden daha üzgün, hüzünlü ya da kaygılı hissedebilir. Ayrıca özellikle doğum sonrasında annenin ruh halinde bir takım değişiklikler yaşanabilir.
Annenin doğum sonrası yaşadığı bu tür belirtiler genellikle 1 hafta ya da 10 gün içinde normale döner. Çok nadir görünen, ciddi sorunlar doğum sonrası depresyon ve psikoz oluşabilir. Doğumun ardından gelen 1,5 aylık süreçte depresyon sinsi bir şekilde ortaya çıkar ve birkaç ay devam edebilir. Bazı vakalarda 1-2 yıl kadar devamlılığını sürdürebilir.



dogum-sonrasi-depresyon.jpg


Doğum Sonrası Depresyon İki Başlıkta Toplanabilir:
Psikososyal Nedenler: Doğum gerçekleştiren bütün kadınlarda hormonal değişimler açığa çıkar. Fakat psikosasyal bozukluklar tüm doğum yapan kadınların %15’inde ortaya çıkmaktadır. Bu bozukluk, sosyal stres, çevre ile alakalı ilişkiler ve sosyal destek ile alakalı olarak gelişebilmektedir. Anneler yaşamlarını kendileri değil de dış faktörlerin yönettiğini düşünebilir. Bu grup anneler depresyon açısından oldukça risklidir.
Biyolojik Nedenler: Gebelik sürecinde artan progesteron ve östrojen seviyesinin doğum gerçekleşmesi ile birden bire düşmesi nedeni ile doğum sonrası depresyon oluşabilmektedir. Aynı zamanda folat eksikliği de doğum sonrası depresyon için sorumlu tutulan faktörler arasındadır.
Doğum Sonrası Depresyon İle Normal Depresyon Arasındaki Fark Nedir?
Normal depresyonda intihar düşüncesine oldukça sık rastlanır. Ancak doğum sonrası depresyonda intihar düşüncesi çok nadirdir. Anne özellikle akşam saatlerinde kendini daha kötü hisseder. Doğum sonrası depresyonun iyileşme süresi normal depresyona göre daha kısadır ve annede akıl karışıklığı vardır.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri:

  • Duyarsızlık
  • Yoğun hüzün ve boşluk hissi
  • Enerji azlığı, bedensel şikayetler
  • Aşırı yorgunluk hissi
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Bellek zayıflığı
  • Uyku problemleri
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Sıkıntı, bunalım, kaygı ve asabiyet
  • Bebeğe karşı alakasızlık
  • Mutlu bir olay yaşadıkları ancak mutlu olamadıkları için suçluluk duygusu yaşanması.
Doğum Sonrası Depresyon Hangi Yaş Grubunda Daha Fazla Yaşanıyor?
Henüz yaşı küçük olmasına rağmen anne olan kadınların %30’u doğum sonrası depresyon için risk altındadır. Geçmiş yaşamında depresyon problemi yaşayan kadınlarda doğum sonrası depresyon riski yaklaşık %25 civarındadır.
Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi
Doğum sonrasında oluşan depresyonun nedeni tam olarak tespit edilememektedir. Ancak bu sorunun tedavisi mümkündür. Depresyon çok şiddetli değil ise, dinlenmek, çevreden ve aile içinden yardım almak, yürüyüş yapmak gibi basit uygulamalar ile sorun kendiliğinden ortadan kalkabilir.
Ancak depresyon şiddetli seyrediyorsa muhakkak uzman bir kişiden yardım almak gerekir. Tıbbi olasılıkları elemek için muayene, gerekli testler, antidepresan ve antipsikolik ilaçlar reçete edilebilir. Ayrıca bireysel ya da grup terapileri ile hastaya danışmanlık hizmeti uygun görülebilir.
 
emeginize saglik güzel paylasim için tesekkürler
 
Geri
Üst Alt